Ma Hui

www.mahui.eu
De Chinese kunstenares Ma Hui heeft in 25 jaar in Europa, eerst in Genève en later in Amsterdam, een internationale carrière opgebouwd. Behalve bij Galerie Piet Clement en tijdens Art Amsterdam toont ze haar werk ook regelmatig in Beijing en Shanghai, gedurende de Singapore Art Fair, de Taiwan Biennale en in Hongkong bij The Tolbert Collection. Ze verkocht tevens in België, Denemarken en Zwitserland.

Haar oeuvre bestaat vooral uit inkt op papier, grafiek en gemengde techniek. Mijmeringen over haar jeugd, die ze doorbracht tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) in een heropvoedingsdorp, en herinneringen aan de woeste Gele Rivier, aan Tibet en aan de halfwoestijn in de provincie Ningxia, bepalen haar werk. Het nieuwe, maar vooral het oude China bieden haar een leidend motief.

Ze voegt elementen als gekleurd koord, ijzerdraad, sleutels of kettingen toe aan antieke foto’s uit een ver verleden en verlevendigt haar etsen met natuurlijke vormen die soms tegengestelde associaties oproepen. De spanning tussen de verschillende materialen verzinnelijkt een dualiteit in de visie op haar moederland, een innerlijke tegenstrijdigheid die veel Chinese generatiegenoten eigen is. Steeds overheerst echter de herinnering aan de wondere kleuren van haar kindertijd.